11 de febr. 2014

115 dies a l'Ebre

El passat dissabte 8 de febrer un nombrós grup de privilegiats de Santa Agnès de Malanyanes -i, dels seus pobles més propers- vam poder ser testimonis d’una de les experiències més commovedores de les que possiblement mai més el nostre record podrà oblidar.
Des de primera hora del matí, un cop més el poder de convocatòria de la historiadora, escriptora i amiga Assumpta Montellà protagonitzava un relat més sobre la història del nostre poble que, amb les seves conseqüències, deixaria una empremta inesborrable en la memòria de la nostra societat. Així que, amb afany de descobrir, i enfilats en un autocar, el nostre destí era: Les Terres de l’Ebre.
Assumpta Montellà ens presentava la publicació del seu nou llibre, 115 dies a l’Ebre, en el qual descriu les vivències de la Batalla més sagnant i cruel que mai hagi viscut el nostre país. El nou llibre ens explica la dura experiència d’aquest capítol de la Guerra Civil espanyola, que van viure en primera persona els soldats que van ser testimonis a la primera línia del front en La Batalla de l’Ebre. Aquest grup de soldats eren coneguts com els Soldats de La Lleva del Biberó.
Trepitjant el mateix paisatge on anys enrere l’horror de la guerra deixava milers de víctimes innocents, les Trinxeres ens servien com a decorat per reviure la història amb el testimoni d’en Joan Guasch qui, deixant-nos córrer les llàgrimes dels ulls, ens detallava la història que durant tants anys ha estat silenciada. A la zona zero de Corbera d’Ebre l’Assumpte ens desfilava tots aquells fets de l’estiu de 1938.
Gràcies a tu Joan, i gràcies a tu Assumpta, mai més aquesta història s’esborrarà del nostre record. Avui em sabut molt més del que podíem imaginar. Avui, un cop més l’Assumpta ens ha posat els sentiments a flor de pell.