12 de jul. 2016

Efectes secundaris

Prenc l'enciclopèdia com a referència -la nostra, la que des de petit ens feia costat en els treballs mecanografiats de l'EGB- per esbrinar el significat d'una paraula que avui està -aisivols aisinovols- a la nostra ment. Hi volem trobar el seu significat d'una manera absolutament fiable. I, hi contrastarem l'empremta que un bon dia els grans filòlegs de casa nostra en van deixar constància.
La paraula que cerquem la trobarem al volum número sis de l'esmentada enciclopèdia: curo/Espal és la referència -ho veiem escrit en lletres daures al llom del volum- per seguir acuradament la recerca. Ordenades les paraules alfabèticament, obrim el volum aproximadament per la meitat. Ens endinsem cap a la pàgina quatre-cents seixanta-nou.
Perfilant línia a línia amb el dit cada columna de la pàgina, anem ensopegant amb mots que, ara per ara, no ens interessen: edulcorant; edulcorar; Eduvigis, de Polònia; Edward, Blake. Canviem a l'última columna de la mateixa pàgina: bla, bla, bla (Edward, Jonathan) bla, bla, bla (Efak, Guillem d'); més mots que, altre cop no estan a les nostres preferències. Però finalment, a la darrera paraula de la darrera columna, just al final de la pàgina, hi trobem el que estem cercant: efecte. En fem la transcripció de la definició: efecte m 1 FILOS Resultat de l'acció d'una causa. La relació de causa efecte.
Anem bé, però n'hem d'aprofundir més la recerca. Seguim llegint. Girem full. Pàgina quatre-cents setanta. Fem anar el dit avall i, arribem a la definició número 13 d'efecte. És exactament el que estàvem buscant: efecte secundari. Sí. És això. En fem la transcripció: efecte secundari FARM Acció no desitjable, sovint de tipus nociu, produïda per un medicament. En són exemples l'acció ulcerativa de l'aspirina sobre els budells, l'acció virilitzant de certs anabolitzants i l'acció de les estreptomicines sobre el nervi acústic.
La nostra particular descripció aportaria uns exemples ben diferents de la definició. Però entomant-los de cara -i la llista és llarga- benvinguts siguin els malaurats efectes secundaris.