25 de maig 2018

La força del Groc

De tots és sabut que el color groc ha tingut infinitats d'aplicacions al llarg de la nostra història. El color groc, com la majoria de colors, pot generar al nostre imaginari tot un ventall de propostes i associacions. Si hi donem una ullada, la llista és inacabable però alhora interessant.
Fixem-nos que si volem fer un bé a la natura, només cal que tot el plàstic el dipositem en un contenidor de color groc. Un dels grups més influents del pop mundial cantava l'existència d'un submarí pintat de groc i que enguany celebra el seu cinquantè aniversari. Molt abans que les agendes dels mòbils hagin estat la nostra memòria artificial, anar a la recerca d'un número telefònic es feia mitjançant les pàgines grogues. A França podem localitzar el líder del Tour per la seva llampant samarreta de color groc. Una part de la carrosseria dels taxis de Barcelona està pintada d'aquest color, mentre que per altra banda els taxis novaiorquesos ho van fer a la seva totalitat per -segons el seu parer- poder veure'ls des d'una hora lluny.
Però és clar que -com tots els altres colors també- el groc té connotacions negatives: si anem a la platja i hi veiem onejar una bandera de color groc, cal que anem alerta a l'hora de prendre el bany. Als actors de teatre ni els parlis d'aquest color, com més lluny dels escenaris millor. I si anem a jugar un partit de futbol, hem d'anar amb compte i jugar net, perquè veure una targeta groga és un avís per anar de camí a la dutxa abans que acabi el matx.
És el si-no dels qui estan a favor o en contra de veure reflectit aquest color en els complements de la vida quotidiana.
Així que, si remenem força més la pigmentació del groc, comprovarem que mai abans un color havia estat tan: molest?, incòmode?, desagradable?, per alguns.
Avui -el groc- aplicat en segons quins símbols pot fer treure foc pels queixals o fer posar el crit al cel a més d'un. Potser perquè -aquest color- associat a la política té un significat de liberalisme, mot que resulta ser més complicat de fer entendre a alguns.
És un ocell, és un avió... no, és la força del groc.