20 de gen. 2020

39, el primer Nadal d'exili (2)

Tot això és el passat perdut, tot això és el passat que hem de retrobar (...). Fa fred, no es veu res, tot és negre, però si teniu la voluntat d'escoltar, sentireu la veu de l'àngel. Eugeni Xammar. Amb aquestes paraules volem esperançar a totes les persones (...) que com jo, sentiran la tristesa d'aquest Nadal i l'esperança de l'altre Nadal, que ja s'acosta. Xavier Benguerel.
Paraules i textos que, des del llibre El primer Nadal que no vam tornar a casa, 1939 el primer Nadal d’exili, edició a cura de Quim Torra, avui, i després de trepitjar els escenaris de Vilanova i la Geltrú, Sitges, La Roca del Vallès, Poblenou, entre altres, us presentem a Santa Agnès de Malanyanes (i tinc la sort que jugo a casa, la casa que em va acollir) la representació de l'obra: 39, el primer Nadal d'exili.

La companyia del 39 s'entossudeix a seguir portant a totes les poblacions de Catalunya les vivències de tots els catalans que van haver d'anar a l'exili aquell maleït 1939. Les experiències del primer Nadal que no van tornar a casa.
Calldetenes (el diumenge 24 de gener), Vilafranca del Penedès, Barcelona, Palautordera, Gurb, entre altres, són pròximes destinacions on es representarà el 39, el primer Nadal d'exili. Hem de fer arribar aquesta història a tots els racons del nostre territori, perquè així, i només pot ser així, mantindrem viva la nostra història. El record d'aquells lletrats catalans: (...) els que ens n'anàvem, no sabien si per sempre acavabem de besar-te. (...) Perquè algun dia ho comprenguessis, ens disposàvem a fer la volta al món, a seguir el camí de la més llarga marrada si així podíem salvar-te la veu. Francesc Trabal.
Seguiu el nostre recorregut per les xarxes socials i feu difusió de tot el que envolta al 39, el primer Nadal d’exili, (...) perquè en el ple de l’hivern, ells porten amagada al cor, com nosaltres mateixos, la nova primavera de Catalunya. Eugeni Xammar.