22 de març 2022

La Guerra Civil a La Roca del Vallès

Aquest és el discurs pronunciat al Centre Cultural de la Roca del Vallès per presentar el documental: La Guerra Civil a la Roca del Vallès, estrenat i projectat el passat dissabte 19 de març:

Avui tenim l'orgull de presentar-vos: La Guerra Civil a la Roca del Vallès, un documental de memòria històrica de la nostra població. Avui serem testimonis del testimoni en primera persona de tots aquells homes i dones que van patir la guerra, la repressió i la postguerra al nostre país. Veïns i veïnes del poble, que, malauradament, van presenciar la barbàrie del que significa viure en una guerra.

Persones humanes totes, properes a nosaltres, dels qui hem heretat els seus noms i cognoms. Dels qui, gràcies a la seva persistència, a la seva tenacitat, hem adquirit uns valors honestos i valuosos del que significa la vida. Del que significa l'amistat. Gràcies a ells i a elles tenim un llegat que no podem oblidar.

Quan anem camí als gairebé noranta anys d'història d'aquests fets, els tenim tots encara molt presents a la nostra ment. Les terribles imatges que ens han arribat d'una guerra se'ns impregnen a les nostres retines, en un record difícil d'entendre i d'assumir. Sobretot d’entendre el perquè.

Tot i que mai aprenem del pas de la història, avui escoltar aquests testimonis, sentir els seus relats, impensables probablement per les noves generacions, ens corprenen, ens estremeixen i ens posen de manifest la fragilitat a la qual estem exposats dia a dia.

També cal fer palesa a què gràcies a totes aquestes persones, la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra pàtria segueix ben viva i activa. És per això que el nostre compromís a no deturar aquest afany de supervivència davant de qualsevol contratemps ens ha de fer més forts i grans.

Avui sentirem parlar de refugiats, sentirem parlar de misèria, de resistència, de supervivència, paraules totes que, malauradament i entrats en el segle XXI tornen a estar en boca de tots. Conceptes que no som capaços d'abolir amb el pas del temps, i que no som capaços d'esborrar del nostre imaginari.

Les guerres són dolentes per tothom: pels uns i pels altres, ens testimonia una de les nostres protagonistas. O, És molt trista la postguerra, potser tant com la mateixa guerra, ens expliciten en el documental. I també, amb quina serenor expliquen els bombardejos de Granollers: en una hora punta, a les 9 i 10 minuts del matí del 31 de maig del 1938, quan la gent anaven a comprar i les mares portaven els nens a col·le. Inclús recordant detalls que no haurien d'haver succeït, quan matisen amb una memòria intacta i privilegiada: Hi van haver 208 morts, i 300 ferits, i hi havia una dona de la Roca, en aquells bombardejos de Granollers.

Paraules que no s'emportarà mai més el vent i que nosaltres hem de ser capaços de retenir-les a la memòria, perquè, gràcies també a aquest document visual, a les nostres properes generacions els podrem detallar amb tota claredat les vivències dels nostres avantpassats.

Els nostres i les nostres protagonistes ens faran reviure uns moments impressionants, ens faran encongir el cor, ens faran plorar -és clar-, també, i molt tímidament, ens arrencaran un petit somriure, però sobretot ens faran emocionar.

Fem tard, ho sabem, però us devem tota una vida. Serveixi aquest petit homenatge per no oblidar-vos mai. Per tenir-vos sempre amb nosaltres: en Jaume, l'Agustí, la Rosa, la Montserrat, les dues Eulàlies, en Pasqual, en Joan, la Conxita, la Catalina, en Vicenç, la Maria, en Pere, l'Isidre, l'Albert, i molts més que no estan aquí. A tots ells i elles moltes gràcies per la vostra tossuderia, per la vostra resistència, per la vostra caparrudesa per dir-nos cada dia i per sempre més que la vida no ha de ser una guerra, la vida ha de ser i és un regal.