9 d’ag. 2022

El poble, Miquel Martí i Pol

(Post de continuació i lligat amb l'article publicat el 23 de juliol de 2022 en aquest mateix bloc: Història del barri de la Torreta de Rodolf Puigdollers)

Per sort i amb l'evidència que correspon a la seva figura, des d'aquest modest bloc, no intentaré fer una biografia completa de Miquel Martí i Pol. I, com tampoc crec oportú, que des de la meva ignorant opinió, sigui capaç d'estructurar una cronologia exhaustiva de la seva obra, tant poètica sobretot, com de prosa. I, és clar, tot i la gran admiració que tinc cap al nostre poeta pel llegat de tota una excel·lent obra literària, no tinc prou coneixement i aptitud per posar de manifest l'anàlisi del seu treball.

De fet, per la nostra gratificació, amb tota mena de detall -i amb la cura que requereix l'atenció del poeta-, no només tenim pàgines i pàgines publicades en llibres de tot el que envolta a la figura de Miquel Martí i Pol, sinó que a través d'internet, ara podem accedir a milers de pàgines on es profunditza i s'analitza, des de tots els punts de vista possibles, tota una vida dedicada a les lletres.

Avui, però, ens volem referir al nostre poeta universal arran del poema el Poble. Podem afegir que l'any 1956 és quan comença a escriure els poemes que més endavant formarien part del volum: El poble. Però no seria fins al 1966 quan a Mallorca es va publicar aquest poemari, amb tots els poemes escrits entre el 1956 i el 1958.

D'aquest volum n'extraiem el poema el Poble. Que ja des del seu inici ens deixa clar del que cal ser per construir un poble. Aquest poema lliure ens exposa les situacions quotidianes per esdevenir el que volem ser. Ens remarca clarament que tots, els bons i els mals moments -per exemple-, són necessaris per solidificar un poble. Que la visió oberta i generalitzada de tots els qui componen una societat, tenen cabuda per realçar un poble en tot el seu conjunt.

Miquel Martí i Pol va néixer a Roda de Ter, a la comarca d'Osona, el 19 de març de 1929, i, amb setanta-quatre anys, va morir a Vic l'11 de novembre de 2003. Conegut com el poeta del poble, és sens dubte un dels grans poetes catalans més universals del segle XX.