3 de gen. 2017

Escolta el llibre

Les noves tecnologies han permès que el tradicional llibre de paper hagi hagut de fer un lloc als nous benvinguts. Actualment accedir a les lletres té tantes variants que dècades enrere ens haurien semblat enginys d'una història de Jules Verne.
Avui dia, el llibre el pots trobar dins d'una tauleta o d'un e-book, que et permeten la possibilitat de portar deu enciclopèdies senceres i Las Obras Completas de Pio Baroja en uns mísers grams de pes. També pots navegar per internet i trobar les mil i una històries en una sola nit.
Però, inquiets com mai, esbrinem si hi ha altres possibilitats per accedir a la lectura. Fent l'ús del(s) discionari(s) busquem la paraula: Llibre. Ens defineixen la paraula Llibre com: 1. Conjunt de fulls escrits posats en l'ordre en què han d'ésser llegits, especialment reproducció impresa d'una obra en fulls de paper reunits per plecs formant un tot. 2. Text o conjunt de textos o d'imatges que ocupen les pàgines d'un llibre. Ara doncs cerquem: Àudio: [del ll. audio, primera pers. sing. del pr. d'ind. del verb audīre 'oir', neologisme modern]. m ELECTRÒN/ELECTROAC Banda de freqüències corresponents al so audible normalment per l'home. Forma prefixada del mot ll. audire, 'oir', que indica relació amb l'audició o amb les ones audibles.
I per anar a petar on volem arribar, fem un matxambrat dels dos mots anteriors per cercar el que busquem: audiollibre.
Aquí hi tenim algun entrebanc. Al diccionari de casa no s'hi contempla aquest mot -culpa nostra perquè caldria reposar-n'hi un dels de les renovades edicions-. Doncs cap a la barra de Google i, salvats. Anem a la web d'Enciclopèdia Catalana i ens defineix així Audiollibre: Gravació en un format àudio del contingut d'un llibre llegit en veu alta. Just a la fusta. La informació que ens faltava d'un altre format per accedir a la literatura.
Et mostrarem informació d'audiollibres que pots regalar. N'hi ha per triarremenar i escoltar. Però avui ens fixarem en un de concret: l'audiollibre de La Marató de TV3, que per segon any consecutiu pots gaudir del llibre solidari en format mp3.
Així que posa-t'el allà on vulguis i escolta el que et diran. L'era de l'audiollibre ja és aquí.