23 de maig 2022

La revolució de l'audiollibre

Si haguéssim de respondre en quatre paraules què és un audiollibre, ràpidament arribaríem a la conclusió de què és la gravació en veu d'un llibre escrit, oi?

Si volguéssim aprofundir més, diríem que aquesta gravació digital la podem escoltar en qualsevol reproductor i gaudir de l'àudio de la mateixa manera i senzillesa que ho fem amb la música. Un audiollibre és un llibre per escoltar.

Tot i que la creació dels audiollibres no és un invent del segle XXI -en altres indrets ja és un format consolidat-, al nostre país a poc a poc l'audiollibre va prenent força i es va fent un racó important al món editorial, és una nova manera d'accedir a la literatura i que possiblement ha arribat per quedar-se.

Cert és que anys enrere l'accés als audiollibres presentaven una certa dificultat per poder escoltar-los; només podien ser reproduïts en una cinta tradicional de cassette, en un disc de vinil o més posteriorment en un format cd, cosa que ens limitava la manera de reproduir-los.

És per això que l'era de la digitalització ha permès que els audiollibres hagin tingut una presència més rellevant en el món literari, ja que en poder accedir a l'audiollibre en un format d'àudio, com per exemple en arxius MP3 o WAV, ha permès que la seva difusió fos més senzilla i còmoda, i descarregar els arxius per escoltar-los posteriorment és qüestió d'un clic, al mateix temps que la seva portabilitat a l'hora de voler-los reproduir en qualsevol aparell és bufar i fer ampolles.

Així que, prenem seient còmodament amb uns auriculars i gaudim d'un audiollibre d'aquella història basada en fets reals, o punxem un llapis de memòria al sistema d'àudio del cotxe mentre programem un llarg viatge per delectar-nos amb la biografia del nostre autor preferit, o devorem una novel·la negra al reproductor del portàtil mentre fem les delícies culinàries pels convidats que vindran, o reproduïm un conte a la vora del foc mentre veiem els ulls embadalits dels més petits de la casa.

De l'autora Laura Autonell, aquí tens l'accés a un conte curt en format audiollibre que et permetrà escoltar en quatre episodis una història que ja ha captivat a grans i petits. Només cal fer clic als vídeos per descobrir: La revolució dels Llibres.