7 de febr. 2023

Fa més de només quatre dies

Fa més de només quatre dies i pels vols del passat Nadal, gairebé tots anàvem pel carrer amb mànigues de camisa. Fa més de només quatre, els estris d'abric restaven immòbils als nostres armaris de casa esperant el seu minut de glòria. També, i, per altra banda, els aparadors de les botigues de roba, fa més de només quatre dies, semblaven autèntics imaginaris desvalguts de les noves tendències de l'enyorada temporada d'enguany. I tot, fa més de només quatre dies!

I és que avui dia, però, sabem que fa més de només quatre dies que estem immersos de ple en les estacions de l'any que ens han de mostrar el cantó més fred i fosc de la temporada. Fa més de només quatre dies sabem que el temps s'ha tornat completament boig, i ho podem notar a la nostra pròpia pell. I, sabem que el canvi climàtic, fa més de només quatre dies, és una autèntica emergència mundial sabuda per tots.

Darrerament, ens hem adonat que els homes i dones del temps dels mitjans de comunicació estan amb unes cares de perplexitat cercant veritables respostes al que, fa més de només quatre dies, anem de cap al malaurat camí del no retorn. I és que inevitablement, els investigadors i experts de l'OMM (organització meteorològica mundial) ja ens adverteixen, i fa més de només quatre dies, que si nosaltres no canviem, és el món qui canviarà. Ho palpem de primera mà i fa més de només quatre dies.

Per sort, tot i que ha passat com un miratge, la setmana dels barbuts d'enguany -sant Pau, l'Ermità, sant Maur Abat i sant Antoni Abat- ha estat fidel a la seva cita i ens ha portat aquells calfreds que no recordàvem, avisant-nos que calia controlar la roba d'abrigar. Fa més de només quatre dies, des de l'altre cantó de l'atlàntic, la marmota Phil anunciava la continuïtat de l'hivern. I tradicionalment com diem a casa nostra si la Candelera plora, l'hivern es fora, i si la Candelera riu, l'hivern és viu.

Ara que ja tenim una mirada de reüll a la benvinguda primavera esperant el bon temps, fa un fred de collons! I és que aquest món boig està del tot capgirat. O, és el nostre cap girat que ignora la nostra bogeria? I fa més de només quatre dies.